Літня наукова практика ліцеїстів в університеті

Дуже приємно, що вже багато років поспіль в стінах Черкаського державного технологічного університету проходить літня наукова практика учнів одного з найвідоміших навчальних закладів – фізико-математичного ліцею (ФІМЛІ, м.Черкаси). Так, 13 червня наші молоді гості відвідали факультет електронних технологій, автотранспорту та машинобудування – декан факультету Андрій Чорній, та побували на трьох випускових кафедрах факультету: кафедрі робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки (РТСК); кафедрі приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій (ПМКТ) та кафедрі електротехнічних систем (ЕТС). Поділися своїм досвідом і презентували наукові студентські розробки завідувачі кафедр: професор Володимир Палагін (РТСК); професор Максим Бондаренко (ПМКТ) та професор Олександр Ситник і Валентин Ткаченко (ЕТС).

Майбутні молоді науковці познайомилися з основними напрямами діяльності факультету, його сучасними досягненнями і перспективами навчання. Завідувачі кафедр презентували студентськи розробки, провели ряд цікавих експериментів і розповіли про наукову діяльність кафедр. Зокрема, були продемонстровані сучасні рішення, які відносяться до технологій штучного інтелекту (Artificial Intelligence – AI) та машинного навчання (ML) в робототехниці, віддаленого контролю (remote control) і впровадження сучасних інформаційно-телекомунікаційних технологій, відомих як Internet of Things (IoT)  – Інтернет речей. Були продемонстровані цікаві практичні розробки студентів на прикладі реалізації розумного будинку (smart house), побудови безпілотних літальних апаратів, виготовлення різноманітних елементів на базі 3D принтера, ознайомлення з призначенням та функціонуванням електронної вимірювальної апаратури. Окрім того були продемонстровані автономні робототехнічні системи, які здатні самостійно пересуватися в просторі за заздалегідь заданою траєкторією.

Великий інтерес у школярів викликав новий цікавий напрямок, пов’язаний з практичною реалізацією систем технічного захисту інформації, який пов’язаний з підготовкою фахівців за напрямом Кібербезпека та захист інформації. Були продемонстровані унікальні розробки по виявленню витоків інформації з різноманітних джерел та способи їх усунення.

          Сподіваємося на продовження співпраці з талановитою молоддю та майбутніми студентами.

          Бажаємо міцного здоров’я, мирного неба та цікаво провести літо!

 

З радістю запрошуємо учнівську молодь до нашого навчального закладу та нових зустрічей!