Кібербезпека та захист інформації – особливості систем управління інформаційною безпекою в державних установах та організаціях (лектор Ніколенко Владислав)

6 червня на кафедрі робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки відбулась зустріч з колишнім випускником кафедри за спеціальністю 125 – Кібербезпека, магістром з кібербезпеки, який сьогодні є фахівцем рівня Middle Java Developer компанії SPD-Ukraine Ніколенком Владиславом та студентами спеціальності 125 – Кібербезпека освітньої програми «Безпека інформаційних і телекомунікаційних систем» освітніх рівнів бакалавра та магістра в рамках проведення вже традиційної для кафедри «гостьової лекції від стейкхолдера». Основною метою зустрічі був розгляд сучасних тенденцій сфери інформаційних технологій та окремих питань, що стосуються особливостей розробки серверних додатків, вебзастосунків, вбудованих систем, Big Data для написання Android-програм та наукових додатків мовою Java.

Владислав Ніколенко проінформував про існуючу потребу у фахівцях, що спеціалізуються на Java-розробці і те, що ці фахівці не обмежуються локальним ринком, а можуть обирати з безлічі вакансій з «величезною географією». Лектор відзначив також декілька аспектів роботи в ІТ індустрії, охарактеризував особливості роботи компанії SPD-Ukraine, команда якої має декілька векторів діяльності, зокрема, створення коду та розробки технічних рішень для розв’язання задач бізнесу. Компанія прагне бути частиною інновацій, а тому для реалізації цієї мети колектив компанії готовий до постійного самовдосконалення шляхом навчання, розвитку та прийнятті нових викликів. Владислав Ніколенко також активно займається менторською діяльністю.

Окрему увагу Владислав Ніколенко присвятив також і моделі житттєвого циклу програмного забезпечення. Особливої актуальності в розповіді набула модель Agile та Scrume. Студенти з інтересом ставили запитання відносно принципів взаємодії в команді розробників, цікавили питання комункації, кількості учасників процесу, готовності до змін по відношенню до попередніх планів. Лектор відзначив, що Agile, як набір принципів гнучкої розробки, здатний знизити ризики втрати часу, фінансових ресурсів і підвищити здатність команди вирішувати складні нестандартні завдання. При цьому слід відзначити, що особливістю відповідних завдань є високий ступінь невизначеності.

Зустріч зі студентами відбулася в приємній та невимушеній атмосфері, а лекційний матеріал безумовно вплине на формування практичних знань, ознайомлення з сучасними тенденціями в сфері ІТ, сприятиме баченню студентами нових перспектив, буде надихати та мотивувати на ретельну роботу та подальші перемоги в цій сфері.

 

Колектив кафедри висловлює щиру подяку Владиславу Ніколенку та бажає подальшої плідної співпраці!