Моніторинг якості електронних комунікаційних послуг – актуальні задачі безпечного інформаційного життя (зустріч зі стейкхолдерами)

Нещодавно на кафедрі робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки відбувся відкритий семінар в рамках зустрічей зі стейкхолдерами, зокрема з заступником начальника Черкаського обласного відділу Центральної філії Українського державного центру радіочастот Олійником Романом та його колегами Присяжним Юрієм і Майбородою Сергієм.

Український державний центр радіочастот (УДЦР) – це державне підприємство, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку. Задачі, які вирішує підприємство, відносяться до радіочастотного моніторингу користування радіочастотним спектром загальними користувачами, проведення розрахунків електромагнітної сумісності, здійснення присвоєння радіочастот, здійснення заходів щодо виявлення джерел радіозавад, здійснення міжнародної координації супутникових мереж і систем та ін.

УДЦР проводить вимірювання параметрів електронних комунікаційних мереж, якості електронних комунікаційних послуг та параметрів електронних комунікаційних мереж щодо порядку маршрутизації трафіку на електронній комунікаційній мережі загального користування.

Якісне користування послугами мобільного звязку, WI-FI, різноманітними  електронними засобами комунікацій безпосередньо повязані з роботою підприємства. Приємно відмітити, що значна частина співробітників Черкаського обласного відділу Центральної філії УДЦР є випускниками кафедри радіотехніки Черкаського державного технологічного університету, яка за ці часи зросла і трансформувалася в кафедру робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки.

На спільній зустрічі зі студентами була представлена цікава інформація про роботу підприємства в нашому регіоні і його актуальні задачі, продемонстровано елементи практичної роботи на сучасному обладнанні по вимірюванню і візуалізації радіочастотного спектра, виявленню різноманітних джерел електромагнітного випромінювання та визначення їх характеристик.

Дякуюємо колегам за представлений цікавий матеріал та практичну демонстрацію радіочастного моніторингу середовища.

 Колектив кафедри висловлює щиру подяку нашим гостям та бажає подальшої плідної співпраці!