Цифрова криміналістика та безпечне функціонування інформаційно-телекомунікаційних систем – виклики сучасності

08 листопада на кафедрі робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки відбулася відкрита лекція-семінар з заступником завідувача відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру (НДЕКЦ) МВС України Романом Пташкіним, який любязно поділився практичним досвідом і останніми напрацюваннями, які стосуються цифрової криміналістики, захисту даних та безпечного функціонування інформаційно-телекомунікаційних систем.

Експертна служба МВС України є системою державних спеціалізованих установ судової експертизи, діяльність якої спрямовується і координується Міністерством внутрішніх справ України. Серед пріоритетних завдань є здійснення судово-експертної діяльності, забезпечення залучення працівників Експертної служби до досудового розслідування та судового розгляду, забезпечення функціонування інформаційно-пошукових систем, обробка персональних даних та ін.

НДЕКЦ неперервно розширює свою сферу досліджень, які сприяють загальній безпеці держави. Центр проводить різноманітні експертизи, включаючи почеркознавство, технічні експертизи різних документів, балістику, трасологію, експертизи холодної зброї, дактилоскопію, фототехніку та інші. Не є виключенням і експертизи, які пов’язані з функціонуванням телекомунікаційних та комп’ютерних систем.

          Широке впровадження цифрових технологій у суспільне життя супроводжується розширенням кола злочинів з їх використанням. Боротьба з такми кіберзлочинами є актуальною для всієї світової спільноти. Одним з ефективних засобів у розслідуванні таких злочинів є застосування цифрової криміналістики та проведення експертизи комп’ютерної техніки і програмних продуктів. Лектор поділився практичним досвідом роботи Центру, проводенням судових комп’ютерно-технічних експертиз у кримінальних провадженнях, цивільних справах та експертних дослідженнях на замовлення фізичних осіб.

          На кафедрі робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки реалізуються освітні програми «Телекомунікації», «Радіотехніка та робототехнічні системи» зі спеціальності 172 – Телекомунікації та радіотехніка, а також «Безпека інформаційних та комунікаційних систем» зі спеціальності 125 – Кібербезпека та захист інформації, випускники яких успішно проходять практики на базі Черкаського НДЕКЦ і здобувають практичні навички.

          Студенти взяли активну участь в обговоренні представленої інформації, задавали багато питань професійного спрямування.

          Колектив кафедри висловлює щиру подяку Роману Пташкіну та бажає подальшої плідної співпраці!

Повний зміст графічної презентації можна переглянути за посиланням