«Процес планування мобільної мережі» – викладачі та студенти кафедри РТСК взяли участь у вебінарі від провідної компанії України «Lifecell»

02 листопада 2023р. відбувся вебінар «Процес планування мобільної мережі» за участю студентів та викладачів кафедри, організований провідним мобільним оператором в Україні компанією LifeCell (доповідач Богдан Босий).

Планування мобільної мережі є важливим етапом в розгортанні і управлінні мобільною інфраструктурою, і важко переоцінити його значення. Планування мобільної мережі дозволяє врахувати потреби користувачів, забезпечити покриття і якість послуг належним чином. Це важливо для забезпечення задоволення користувачів і підтримки їхніх комунікаційних потреб. Правильне планування дозволяє оптимізувати використання ресурсів, таких як частоти, базові станції, мережеве обладнання і пропускна спроможність, що сприяє ефективності і економії. Планування мобільної мережі допомагає створити резервні шляхи та забезпечити надійність комунікацій при можливих відмовах чи надзвичайних ситуаціях. Мобільні мережі повинні бути здатні до масштабування, оскільки кількість користувачів та обсяги даних постійно зростають. Планування допомагає створити мережі, які можуть розширюватися відповідно до потреб.

 

Врахування аспектів безпеки в плануванні мобільної мережі допомагає захистити мережу від можливих загроз і забезпечити конфіденційність і цілісність даних. Планування може допомогти зменшити витрати на розгортання і управління мережею шляхом розробки оптимальних рішень щодо ресурсів та інфраструктури. Планування мобільної мережі повинно бути гнучким, щоб забезпечити можливість впровадження нових технологій і стандартів у майбутньому.

Загалом, планування мобільної мережі допомагає забезпечити оптимальну продуктивність, надійність та задоволення користувачів, а також ефективно управляти ресурсами і витратами.

Саме на таким аспектам і технічним засобам була приділена увага на вебінарі, застосуванню сучасного програмного забезбечення для аналізу прийнятих рішень і можливого покриття з наданою кількісною оцінкою при майбутньому розгортанні мережі.

Лектор, Богдан Босий приділив увагу таким питанням, як якість покриття мобільної мережі і від чого вона залежить, функціональна схема мобільної мережі 2G/3G/4G і їх функціональні можливості, докладно розповів про процес планування мобільної мережі, який умовно представив у 7 кроках і детально зупинився на кожному з них.

Зокрема, такий процес планування обов’язково включає в себе такі етапи:

  • збір інформації про побудову мережі, місцевість та умови надання послуг;
  • визначення місць розташування базових станцій;
  • моделювання покриття;
  • управління частотними ресурсами;
  • розгортання антенних систем;
  • тестування мережі;
  • оптимізація мережі.

Кожен із зазначених етапів планування був докладно проілюстрований і пояснений аудиторії.

Дякуємо телеком оператору LifeCell за змістостовну лекцію, представлений матеріал і можливість познайомитися з останніми напрацюваннями і досвідом висококваліфікованих фахівців.

Повний зміст графічної презентації можна переглянути за посиланням