Курси з основ програмування та кібербезпеки для учнівської молоді: нові виклики та перспективи

15 листопада представники кафедри робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки – к.т.н., доцент Олена Панаско та асистент Анатолій Байрак були запрошені до участі в радіопередачі “Радіо день” українського радіо “Рось”, що була присвячена відкриттю другого сезону курсів, які проводять в Черкаському державному технологічному університеті. Основною метою зустрічі був розгляд питаннь, де учням можна оволодіти основами кібербезпеки в період війни, де можуть бути застосовані набуті знання, а також обговорення мети та програми безкоштовних курсів з основ програмування та кібербезпеки ЧДТУ на тлі актуальних проблем сьогодення в сфері інформаційних технологій та кібербезпеки.

Олена Панаско проінформувала про популярність захоплення сферою інформаційних технологій серед учнівської молоді, а також  відзначила, що програмування і кібербезпека протягом останніх років  є трендом, а тому багато учнів цікавляться цим напрямком. Особливого значення в наш час набуває кібербезпека. Проєкт проведення безкоштовних курсів надасть розуміння сфери кібербезпеки, а також допоможе визначитися з подальшими напрямками свого розвитку, оскільки кібербезпека – це постійна робота щодо захисту даних і систем від негативних кібернетичних впливів.

Анатолій Байрак провів аналіз контингенту слухачів курсів. Цього року географія користувачів не обмежувалась тільки Черкаським регіоном, а розширилась – присутні слухачі з Харкова, Бахмута та інших міст, оскільки кібербезпека не має границь, а проведення курсів в дистанційному форматі дозволяють долучати широке коло зацікавлених користувачів.

Спікери прокоментували програму курсів, провели огляд її особливостей в умовах повномасштабної війни, окреслили терміни проведення окремих модулів курсів та їх загальної тривалості, відзначили методики, які використовуються під час проведення. Особливу увагу О.Панаско і А.Байрак приділили участі в проєктах із кібербезпеки, які впроваджує Черкаський державний технологічний університет. Було відзначено міжнародний проєкт USAID “Кібербезпека критично важливої інфраструктури України”, який дав можливість викладачам кафедри брати участь в тренінгах, підвищити свою кваліфікацію, провести модернізацію освітніх програм відповідно до міжнародних стандартів, застосувати отримані знання в навчальному процесі при підготовці здобувачів рівня бакалавр та магістр спеціальності 125 Кібербезпека освітньої програми “Безпека інформаційних і комунікаційних систем”. Також слід відзначити можливість застосування навчальної платформи “RangeForce”, яка спрятиме організації та проведенню навчального процесу із залученням передового досвіду фахівців відповідної сфери.