УЧАСТЬ КАФЕДРИ РОБОТОТЕХНІЧНИХ І ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ СИСТЕМ ТА КІБЕРБЕЗПЕКИ В МІЖНАРОДНОМУ ПРОЄКТІ З КІБЕРБЕЗПЕКИ

В липні  2022 року стартував навчальний процес міжнародного проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України», одним із  учасників якого в цьому році став і Черкаський державний технологічний університет. В фокусі проєкту – покращення вищої освіти в галузі кібербезпеки, враховуючи вектори проведення тренінгів для фахівців з кібербезпеки та академічного персоналу, підвищення кваліфікації викладачів,  модернізації освітніх програм відповідно до міжнародних стандартів та відкриття сучасних лабораторій в університетах.

В період з 12 липня – 31 серпня 2022 року викладачі кафедри робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки ЧДТУ взяли активну участь в міжнародному проєкті та пройшли підвищення кваліфікації в рамках запропонованих курсів. Від Черкаського державного технологічного університету участь в курсах проєкту USAID  взяли  завідувач кафедри Володимир Палагін та доценти кафедри Олена Панаско, Олександр Івченко,  Тетяна Воробкало, Олександр Гавриш, Олена Палагіна, асистент Анатолій Байрак.

По завершенні навчання викладачі кафедри успішно склали фінальні завдання з курсів:

Security audit and risk management (Аудит безпеки та управління ризиками), інструктор – Конопльова Анастасія, CISA, CRISK, CDPSE, CISA Trainer, директор ТОВ «ЮЕЙДЖИ» (безперервна діяльність з 1999), Президент Київського відділення ISACA 2018-2020.

В навчанні прийняли участь викладачі кафедри Байрак А.В., Воробкало Т.В., Гавриш О.С., Палагіна О.А., Панаско О.М.

  • Cloud Cyber Security (Хмарна кібербезпека), інструктор – доктор Сільвія Елалуф-Калдервуд (Silvia Elaluf-Calderwood), професор міжнародного університету Флориди (Florida International University – FIU, США), професійний консультант і дослідник з академічним і виробничим досвідом у дослідженнях мобільних технологій, аналізі бізнес-моделей, телекомунікаційних стратегіях, мобільних платежах, великих даних у Великій Британії, Нідерландах та в міждисциплінарних проектах на рівні ЄС, США, Латинської Америки та Азії у соціально-технічних областях.

В навчанні прийняли участь викладачі кафедри  Володимир Палагін та Олександр Івченко. В рамках даного курсу слухачі познайомилися з основними викликами при застосуванні хмарних технологій, правилами і алгоритмами захисту даних в хмарі, ризиками та їх усуненням, видами атак та загроз, новітніми методами шифрування даних та багато ін. Слухачі отримали практичну підготовку при ознайомленні з технологіями збереження і керування данними на прикладі відомих провайдерів хмарних послуг, таких як Oracle, AWS, Google, Azure та ін.

Участь у проєкті сприяла підвищенню фахового рівня академічного персоналу та застосуванню  отриманих знань в навчальному процесі при підготовці здобувачів вищої освіти бакалаврського і магістерського рівнів вищої освіти за спеціальністю 125-Кібербезпека освітньої програми “Безпека інформаційних і комунікаційних систем“. Це сприятиме організації та проведенню навчального процесу із залученням передового досвіду фахівців відповідної предметної сфери.

Колектив кафедри РТСК ЧДТУ висловлює вдячність координатору проєкту Марині Євдокименко та спікерам проєкту – інструкторам Анастасії Конопльовій та Silvia Elaluf-Calderwood за представлені проєкти з кібербезпеки.

До нових зустрічей і бажаємо нашим студентам активно долучатися до новітніх технологій в галузі Кібербезпеки!