Літня наукова практика ліцеїстів та учнів міста в стінах університету

     Вже стало доброю традицією, що в стінах Черкаського державного технологічного університету проходить літня наукова практика учнів фізико-математичного ліцею (ФІМЛІ, м.Черкаси), до яких доєдналася талановита молодь з інших шкіл нашого міста. Так, 30 червня наші молоді гості відвідали факультет електронних технологій і робототехніки – декан факультету Андрій Чорній, та побували на трьох кафедрах факультету: кафедрі робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки (РТСК); кафедрі приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій (ПМКТ) та кафедрі електротехнічних систем (ЕС). Поділися своїм досвідом і презентували студенські накробки завідувачі кафедр: професор Володимир Палагін (РТСК), професор Максим Бондаренко (ПМКТ) та професор Олександр Ситник (ЕС).

Майбутні молоді науковці познайомилися з сучасними досягненнями кафедр факультету, студентськими розробками, провели ряд цікавих експериментів. Зокрема, були продемонстровані сучасні рішення, які відносяться до технологій віддаленого контролю (remote control) і впровадження сучасних інформаційно-телекомунікаційних технологій, відомих як Internet of Things (IoT)  – Інтернет речей, практичною реалізацією розумного будинку, побудовою безпілотних літальних апаратів, технологіями виготовлення різноманітних елементів на базі 3D принтера, елементами електронних компонентів та їх призначенням, застосуванням електронної вимірювальної апаратури. Також були продемонстровані автономні автомобільні системи, які здатні реалізовувати заздалегідь задані траектрїї руху та багато інших цікавих систем.

Окрім того, великий інтерес у школярів викликав новий напрямок, пов’язаний з практичною реалізацією комп’ютерного зору із застосуванням штучного інтелекту (Artificial Intelligence – AI), здатного розпізнавати образи і будувати слідкуючи системи.

Також наші гості познайомилися ще з одним цікавим напрямом підготовки, який відноситься до кібербезпеки. Зокрема була продемонстрована студентська розробка, яка відноситься до стеганографії, призначеної для прихованої передачі повідомлень.

   Сподіваємося на продовження співпраці з талановитою молоддю та майбутніми студентами.

    Бажаємо міцного здоровя, мирного неба та цікаво провести літо!

Запрошуємо зацікавлену учнівську молодь до нашого навчального закладу!