Посвята у студенти та осінній сезон спортивного радіоорієнтування

З нагоди початку нового навчального року на кафедрі робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки Черкаського державного технологічного університету відбулася приємна подія – посвята у студенти першокурсників, які обрали наш навчальний заклад і зараз із задоволенням опановують нові знання зі спеціальностей 172 «Телекомунікації та радіотехніка» та 125 «Кібербезпека».

            Подія відбулася на природі, що дало змогу продемонструвати студентам майстер-клас зі спортивного радіоорієнтування («полювання на лисиць»). До цих заходів із задоволенням приєдналися і викладачі кафедри.

            Спортивне радіоорієнтування має на меті пошук захованих радіопередавачів (“лис”, як правило п’ять) за найкоротший час, які працюють у визначеному радіоаматорському діапазоні частот (3,5-3,6 МГц, 144-146 МГц,). Для цього використовується спеціальний переносний радіоприймач (пеленгатор), компас і карта для прокладання маршрутів по складній місцевості. Участь у змаганнях потребує фізичної, технічної і тактичної підготовки, знань по особливостям розповсюдження радіохвиль в просторі. Цікавим є сама можливість виявити скритий радіопередавальний пристрій (так звану «радіозакладку», «жучок»), що безпосередньо пов’язано із захистом інформації і є цікавим з точки зору вивчення спеціалізованого курсу «Комплексні системи захисту інформації».

            Отриманні знання є невід’ємною частиною підготовки фахівців по проектуванню базових платформ стільникового зв’язку, цифрового ефірного та супутникового телебачення, дають можливість краще зрозуміти майбутні дисципліни, які студенти будуть опановувати на старших курсах. Наприкінці зустрічі всі учасники заходу скуштували смачну  кашу, яка була насичена «радіохвилями позитивних емоцій» .

            Побажаємо успіхів у навчанні нашим новим студентам, щоб вони незабаром стали класними професіоналами та успішними в житті.