Телекомунікації та кібербезпека – актуальні задачі безпечного інформаційного життя (зустріч зі стейкхолдерами)

На кафедрі робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки (РТСК) 28 вересня 2021р. відбувся відкритий семінар в рамках зустрічей зі стейкхолдерами, зокрема з заступником завідувача відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру (НДЕКЦ) МВС України Пташкіним Романом.

          НДЕКЦ постійно розширює свої дослідження, які є цікавими та роблять наше життя більш безпечним. Так, Центр проводить безліч різноманітних експертиз, зокрема почеркознавства, технічні експертизи різноманітних документів, балістичні, трасологічні, експертизи холодної зброї, дактилоскопічні, фототехнічні та ін. Не є виключенням і експертизи, які пов’язані з функціонуванням телекомунікаційних та комп’ютерних систем.

          Впровадження комп’ютерної техніки та комп’ютерних технологій у суспільне життя супроводжується розширенням кола злочинів з їх використанням. Боротьба з кіберзлочинами є актуальною для всієї світової спільноти. Одним з ефективних засобів у розслідуванні таких злочинів є експертиза комп’ютерної техніки і програмних продуктів, яка вже культивується у багатьох країнах світу.

          Так, експертами Черкаського НДЕКЦ МВС на постійній основі проводяться судові комп’ютерно-технічні експертизи у кримінальних провадженнях та цивільних справах та експертні дослідження на замовлення фізичних осіб.

          На кафедрі РТСК реалізуються такі освітні програми (ОП), як «Телекомунікації», «Радіотехніка та робототехнічні системи» зі спеціальності 172 – Телекомунікації та радіотехніка, а також ОП «Безпека інформаційних та комунікаційних систем» зі спеціальності 125 – Кібербезпека. Випускники цих спеціальностей є затребуваними для даної діяльності, проходять практики на базі НДЕКЦ і користуються попитом на ринку праці.

          Студенти взяли активну участь в обговоренні представленої інформації, задавали багато питань професійного спрямування та цікавилися майбутнім працевлаштуванням.

          Колектив кафедри висловлює подяку нашим гостям та бажає подальшої плідної співпраці!